Crearea stilului personal - partea 1

Primul pas spre identificarea stilului personal este de a ne raspunde la intrebarea: ce fel de personalitate/temperament am?

Acum stati si va ganditi: Ce-mi trebuie mie sa stiu despre temperamente ca sa imi pot cumpara niste haine? Ce treaba are baba cu mitraliera? Pai, eu vin si va spun ca are :)

Temperamentul si Personalitatea ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insene. Astfel vom dezvalui psihologia din spatele alegerilor noastre vestimentare.

Scenariul e cam asa: tindem sa ne conformam regulilor fashion, apoi mergem la cumparaturi. Asa cum suntem invatate in toate revistele glossy, ne autoconvingem ca suntem intr-un anumit fel si ca hainele pe care le-am cumparat exprima ceea ce ne-am impus sa fim. Ca in final, sa ajungem in situatia de a cere aprobarea prietenelor cu privire la modul in care aratam in acea vestimentatie. De ce facem asta? deoarece ne pierdem identitatea. Cum am ajuns sa ne pierdem identitatea? Am pus intrebarile societatii de consum in loc sa ni le punem noua insene. Ce fel de intrebari ar fi trebuit sa ne punem?

  1. Ce temperament am? In arii mari, temperamentele sunt divizate in extrovertite si introvertite. Asta inseamna ca poti fi o persoana nonconformista, careia ii place sa traiasca viata la maxim sau o persoana interiorizata careia ii place mai degraba linistea si singuratatea. Asta se vede si in vestimentatia pe care tindem sa o alegem din reflex. Atunci cand mergem intr-un magazin si ochii ni se opresc pe o rochie delicata, intr-o singura culoare si o croiala simpla, este foarte probabil sa fii unul dintre temperamentele introvertite. Daca insa intri intr-un mall si te opresti prima data la magazinul de bijuterii si te minunezi de cele mai mari pietre pretioase, atunci este foarte probabil sa fii un extrovertit. Asadar, alegerile inconstiente ne dezvaluie adevaratul temperament.
  2. Ce simt in legatura cu acest obiect vestimentar? Atunci cand te afli in cabina de proba si te privesti in oglinda, iti sugerez sa te uiti in ochii tai si sa iti pui urmatoarea intrebare: “ce simt eu in legatura cu aceasta rochie?” Daca raspunsul verbal este “voi fi si eu sexy, ca femeile din reviste” iar raspunsul inconstient este “e prea decoltata si deja ma doare capul de la imprimeul asta”, atunci mai priveste-te o data in oglinda si intreaba-te sincer:
  3. Ma identific cu acest obiect vestimentar? Spune el realitatea despre mine? Daca peste cateva minute constati ca rochia nu vorbeste despre ceea ce esti tu in interior, atunci renunta la achizitie. Daca ea are un imprimeu extrem de sofisticat si un decolteu cum nu iti sta in caracter sa porti, iar tu esti o femeie care se simte confortabil in rochii monocromatice, dar totusi ai cumpara-o, deoarece ea ar transmite modul in care oamenii din jur si-ar dori sa fii, atunci schimba-te, pune rochia la loc pe umeras si pleaca cat mai repede din magazin. Este o sarcina grea, dar astfel, vei reusi sa iti salvezi identitatea. Drumul spre dezvaluirea temperamentului nostru se face cu pasi mici, cu informare si cu decizii bine gandite. Cartea care mi-a deschis mintea si imi este alaturi pe drumul spre autocunoastere este Personalitate Plus scrisa de Florence Littauer

 

  Luiza-Claudia Drumea - Consultant de santate, frumusete si stil                                                                                  "A crea o viata frumoasa e cea mai inalta dintre vocatii" - Dominique Loreau, "Arta simplitatii"