Crearea stilului personal - partea a 2-a

In ziua de astazi ni se spune ca nu trebuie sa mai tinem cont de paleta cromatica. Putem combina culori care in mod normal nu s-ar potrivi impreuna. Dar cine spune cand se potrivesc si cand nu se potrivesc culorile intre ele? Dupa ce canoane ne ghidam?

Eu vin si spun ca orice culoare se asorteaza cu orice alta culoare, atata timp cat avem grija la cantitatea distribuita din fiecare si la intensitatea fiecarei culori.

Ce facem insa cand ne referim la haine si trebuie sa le asortam cu tenul nostru? Ei, acum incepe distractia. Ca sa usuram putin alegerile ne putem ghida dupa subtonul tenului nostru. Ce inseamna asta? Pai, inseamna ca noi toti avem: fie subton cald, fie subton rece, fie subton neutru. De acest lucru ne dam seama foarte usor cand ne privim in oglinda. Daca tenul nostru are o usoara nuanta rozalie, inseamna ca este unul rece. Daca insa, tenul nostru are mai degraba o usoara nuanta piersicie sau maronie, inseamna ca este unul cald. Daca tenul nostru este pur si simplu neutru atunci nuanta lui va fi spre galben. Astfel ca, cei cu subton rece vor alege, evident, haine in culori reci. Cei cu subton cald, vor alege haine in culori calde.

Cercul lui Newton ne ofera o imagine de ansamblu cu privire la culorile reci si la culorile calde. Pe cele reci le defineste ca fiind: verde, albastru, indigo si violet. Pe cele calde le defineste ca fiind rosu, galben si orange. Mergand in profunzime vom observa ca o culoare calda poate deveni la randul ei rece. Cum este posibil acest lucru? Prin adaugarea pigmentului rece. Adica intr-o culoare rosie, care este calda, putem adauga putin pigment albastru, si ea va deveni rece. Insa, adaugand mai mult albastru, ea va deveni violet sau indigo.

Mai exista o scurtatura pe care o putem folosi. De multe ori primim complimente atunci cand ne imbracam cu anumite culori. Ei, asta inseamna ca acele culori ne complimenteaza tenul si ca sunt potrivite pentru noi. Astfel, putem sa notam culoarea pt care am primit cele mai multe complimente si sa ne straduim sa o introducem cat mai des in vestimentatia noastra.

Calea cea mai sigura dar si cea mai lunga de a afla ce culori ne complimenteaza tenul este de a participa la o consiliere de culoare. Aceste consilieri de organizeaza de catre consultanti de frumusete specializati pe teoria culorilor. Un astfel de consultant iti va oferi informatii cu privire la intreaga paleta de culori care ti se potriveste in ceea ce priveste hainele, machiajul si culoarea parului.

Luiza-Claudia Drumea - Consultant de santate, frumusete, culoare si stil                                                                                         "A crea o viata frumoasa e cea mai inalta dintre vocatii" - Dominique Loreau, "Arta simplitatii"

Foto: Roata culorilor de Isaac Newton