Cum si cat fierbem legumele pentru a fi gatite corect

Atunci cand gatim un fel de mancare care contine legume fierte trebuie sa luam in calcul cateva reguli care ne ajuta sa nu distrugem nutrientii/ vitaminele din ele.

Legumele le fierbem in apa cu un praf de sare pentru a le da gust. Atentie la cantitatea de sare si la cantitatea de apa!

Nu le puneti la fiert in apa foarta multa, apa trebuie doar sa acopere legumele si este indicat sa acoperiti vasul cu un capac.

Apa in care au fiert legumele nu o aruncati! Aceasta contine vitamine si o puteti folosi in prepararea unei supe, tocanite, sosuri, etc.

Legumele verzi (broccoli, spanac, fasole verde, praz, sparanghel, etc) - este indicat sa le puneti la fiert abia dupa ce apa cu sare a dat in clocot. Culoarea va ramane una verde intens iar textura va fi usor crocanta si nu moale.

Legumele radacinoase (telina, morcov, patrunjel, pastarnac) - este indicat sa le puneti la fiert cand apa este inca rece.

timpi de fierbere legume

 

Fierberea la abur este cel mai dietetic si sanatos mod de a gati legumele. In functie de producatorul aparatului de fierbere la aburi, timpii de fierbere sunt diferiti.

Oalele slow cooker sunt in preajma de foarte mult timp, insa, pe nedrept, in Romania nu s-au bucurat de atentia meritata. La baza, oala Slow cooker, sau Crock-Pot cum ii spun americanii, este o oala electrica cu tehnologii moderne, ce permite prepararea mancarii la temperaturi de sub 100°C, pentru un timp indelungat.

Aceasta simplifica gatitul prin posibilitatea de a praji ingredientele direct in oala inainte de gatitul la foc mic. Astfel, aragazul nu mai este necesar.

Functiile prestabilite de control al timpului si al temperaturii includ: BROWN/SAUTE (program ce permite gatirea la temperaturi de pana la 200°C, perfect pentru retete ce necesitau pana acum calirea unor ingrediente in tigaie inainte de a fi introduse in slow cooker), SLOW COOK si STEAM (gatit la aburi).

In cazul modului de gatit SLOW COOK, oala Cuisinart va oferta posibilitatea de a alege intre 4 temperaturi/functii presetate:

- "Simmer" pentru o preparare lenta a mancarii la circa 85°C, pentru arome puternice;

- "Low" (93°C), este modul cel mai folosit, perfect pentru retetele a caror preparare incepe dimineata si sunt gata pentru servit seara.

- "High" (100°C), recomandat in cazul in care nu aveti prea mult timp disponibil pentru gatitul produselor sau atunci cand doriti sa coaceti.

- "Warm" (74°C), pentru mentinerea la cald a preparatelor.

Pentru gatitul la aburi, pachetul contine si un gratar ce se adauga in oala inainte de a incepe procesul de gatit. Mai multe puteti citi AICI.

Aparat de gatit cu aburi Tefal

 

 

Despre specificatii, caracteristici si mod de folosinta puteti citi pe emag.ro