Legatura intre parfum si dieta

Stiati ca exista parfumuri care sunt recomandate sa fie folosite de persoanele care sunt la dieta?

In aceasta categorie de parfumuri regasim parfumurile fructate sau parfumurile fructate cu note "gurmande".

Aceasta grupa de note odorante suculente s-a creat practic de la sine odata cu aparitia parfumurilor "gurmande" multiplicandu-se tot mereu ca o subdiviziune a grupei de parfumuri orientale, in anii '90 si 2000. Aceste parfumuri, in majoritate bazate pe vanilie, sunt recreeri ale mirosurilor de mancaruri, mai ales ale dulciurilor si deserturilor, cuprinzand exemple de la simpla ciocolata, frisca si mirosul caramelului, si pana la retete complexe ca pricomigdalele, crema de zahara ars si recent devenitele populare "cupcakes" si nugatul de mestecat.

Primul parfum gurmand de succes a fost Angel de Thierry Mugler, lansat in 1992, ce reproduce un efect de caramel si ciocolata prin utilizarea de etil-maltol (cu miros de vata de zahar/ zahar caramelizat) si de paciuli natural (care are si un aspect de cacao) in combinatie cu o substanta industriala standard, etil-vanilina. Incepind cu Angel si datorita succesului comercial al acestuia, dezvoltarea parfumurilor de deserturi a luat o mare amploare, iar grupul gurmand a devenit unul dintre cele mai importante din parfumeria contemporana. Desi o serie de materiale naturale prezinta aspecte odorante de dulciuri si de mancaruri, marea majoritate a notelor gurmande sunt reproduse printr-o imbinare iscusita de materii sintetice si naturale.

Desi utilizate mai ales in parfumurile de dama, care cuprind in mod tipic note mai dulci, notele gurmande nu lipsesc nici in parfumurile barbatesti sau unisex.

Aceste note "comestibile" produc senzatia de euforie jucausa, rezultand in vibrarea mugurilor sensitivi din nari, ceea ce confirma ca perceperea aromelor este o combinatie a gustului cu mirosul. De aceea, aceste parfumuri sunt recomandate persoanelor care sunt la dieta si care nu prea pot consuma dulciuri. 

 Parfumuri care se incadreaza in aceasta categorie:

  • Princess - Vera Wang (note de ciocolata amaruie)
  • Lolita Lempicka - Lolita Lempicka (note gurmande de praline, vanilie)
  • Innocent - Thierry Mugler (Notele de top sunt: mandarinele, portocalele si bergamota; notele de mijloc sunt coacaze negre, migdale si fructe de padure rosii, notele de baza sunt ambra, mosc alb si praline.)
  • Shalimar - Guerlain (una dintre notele de baza este caramelul)

 

Sursa: http://www.fragrantica.ro/note/