Te simti eclipsata?

Cred ca fiecare dintre noi a fost cel putin o data in situatia, recunoscuta sau nu, de a se simti depasita, eclipsata, chiar inferioara altei femei. Este admirabil cum limba romana denumeste aceasta ipostaza prin cuvantul “eclipsata”, care duce cu gandul la “stralucire”.

Femeile au stralucirea lor, nu-i asa? Iar situatia de a ne fi stirbita stralucirea, adica suma de calitati pe care o punem in valoare, nu este usor de acceptat sau gestionat.

Acest lucru poate fi trait cu diverse ocazii: ne putem simti dominate sau in inferioritate in prezenta unei colege la birou, intr-o discutie in grupul de prieteni, in familie (in prezenta unei rude), dar cel mai neplacut este, probabil, atunci cand o alta femeie retine atentia partenerului nostru, in prezenta noastra. Cu alte cuvinte, atunci cand vedem ca el remarca admirativ la o alta femeie, ceva care ii atrage atentia: silueta ei, tinuta, coafura, gesturile, limbajul ei. In toate aceste situatii putem resimti un disconfort, tristete, furie chiar, putem gandi ca suntem mai prejos, mai putin importante. De aici nu mai este mult pana la a incepe sa ne subestimam sau a ne accentua convingerea ca nu avem prea multa valoare. Va propun ca, inainte de ivirea acestor ganduri insotite de tristete si disconfort, sa va puneti problema in alt mod.

Tu esti tu, iar ea e...ea!In primul rand trebuie sa nu te compari cu nimeni. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi este simgular! Cum nu exista doua structuri identice de ADN, nu exista nici doua persoane identice.

Nimeni nu este perfect!
In al doilea rand, trebuie sa fii constienta ca nimeni nu este perfect, chiar daca tu ai senzatia asta. Afla ca si persoanele pe care tu le consideri intruchiparea perfectiunii nu duc lipsa de "bube-n cap". Toata lumea are cate ceva... Nimeni nu se naste asa cum vedem modelele retusate prin reviste: fara riduri, cu un par des si dinti super-albi, cu o silueta filiforma.

Tu esti primul si singurul tau punct de interes!
In al treilea rand, nu iti mai bate capul cu privire la altii. Singurul subiect care te intereasa cu adevarat esti tu. Investeste in tine: intr-o crema buna de corp, intr-o carte, intr-o sedinta la un centru de infrumusetare, intr-un curs la care sa inveti lucruri noi. Fa sport, citeste, fii activa si ai sa vezi ca... tu esti in lumina reflectoarelor!