Uleiul de masline in Dieta Dukan

Uleiul de masline in Dieta Dukan

Uleiul de de masline a fost cunoscut inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei, iar beneficiile pe care le aduce acesta sanatatii sunt stiute tot de atunci In zilele noastre, si medicii si nutritionistii au inteles ca uleiul de masline extra virgin detine proprietati nutritionale foarte benefice pentru sanatatea omului. Uleiul de masline este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate cunoscuta si este componentul principal in dieta oamenilor care locuiesc in zona mediteraneana. Uleiul de masline natural pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile vindecatoare ale maslinelor. Mai mult, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi mancat crud, neprocesat termic, proaspat presat din masline.
Proprietatile uleiului de masline il fac sa fie recomandat de medici, datorita atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Daca nu stiati, studiile au demosntrat ca uleiul de masline previne aparitia bolilor cardiovasculare pentru ca scad nivelul de colesterol LDL (colesterolul "rau"), in timp ce ajuta la cresterea nivelulului de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Nu exista un alt ulei natural care sa continea o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!
Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac – mai mult, previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat orice medicamente de sinteza. Din acest motiv, prin consumul de ulei de masline scadem incidenta aparitiei calculilor biliari.

Ce contine uleiul de masline si de ce este bun pentru sanatate
Uleiul de masline are in compozitia sa cel putin 4 tipuri de antioxidanti, care ajuta la neutralizarea actiunii radicalilor liberi care favorizeaza imbatranirea pielii si aparitia cancerului de piele. Mai mult oamenii care consuma in mod regulat ulei de masline extra-virgin au un risc mult mai mic de a se imbolnavi de cancer de piele dupa ce s-au expus radiatiilor ultraviolete.

1. Luteina (un antioxidant puternic) si carotenoidul
- distruge radicalii liberi;
- elimina cauzele care imbatranesc pielea prematur;
- conbribuie la sanatatea retinei si imbunatateste acuitatea vizuala.

2. Polifenoli (flavonoide), agenti antioxidanti
- previn oxidarea lipoproteinelor, prevenind astfel formarea depozitelor de colesterol in vasele sangvine;
- previn aparitia bolilor cardiovasculare si tulburarile vaselor sanguine;
- inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

3. Beta-caroten (vitamina A), antioxidant puternic
- previne de la cancerul intestinal, cancerul esofagian pana la cancerul stomacal si cancerul de prostata;
- protejeaza fumatorii de cancerul pulmonar
- regenereaza testurile globului ocular;
- hraneste epiteliul si intinereste pielea;
- intareste dantura si oasele.

Previne bolile cardiovasculare
Ateroscleroza, afectiune importanta caracterizata prin rigidizarea arterelor sanguine apare atunci cand particulele de colesterol rau LDL se fixeaza in peretii lor. In timp, aceste particule se cresc, se unesc si formeaza placi, care ingrosandu-se nu dau voie sangelui sa circule normal, crescand activitatea cordului in incercarea de a trimite sange oxigenat catre intregul organism. Suprasolicitarea inimii poate cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Uleiul de masline este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si antioxidanti: clofila, carotenoizi si vitamina E. Oamenii de stiinta au gasit in uleiul de masline o substanta numita oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL; astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline se previne hipertensiunea arteriala si se reduce mult riscul unui atac de cord.

Uleiul de masline previne imbolnavirea de diabet zaharat
Hrana persoanelor cu diabet zaharat trebuie sa contina o cantitate scazuta de grasime, o cantitate ridicata de carbohidrati si ulei de masline. Potrivit studiilor, aceasta combinatie ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange (glicemia), spre deosebire de planul nutritional care are in lista numai o cantitate scazuta de grasimi. Mai mult, consumul de ulei de masline este asociat cu scaderea numarului de trigliceride - un alt motiv pentru ca pacientii cu diabet sa consume ulei de masline, deoarece, de regula, acestia prezinta un nivel ridicat de trigliceride, care ii expune riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara.
Uleiul de masline este plin de grasimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, acest tip de ulei este o sursa importanta de vanadiu, un mineral mult mai putin cunoscut, care contribuie simtitor la stabilizarea glicemiei.

Mentine NU ingrasa - si mai si ajuta la slabire!
Unii acizi grasi din componenta uleiului de masline reduc pofta de mancare; pentru a beneficia de aceasta proprietate trebuie sa inlocuiti uleiul vegetal consumat cu uleiul de masline. In plus, acest ulei stimuleaza metabolismul pentru ca arderea caloriilor sa se realizeze intr-un ritm mai rapid.
In consecinta, persoanele care doresc sa scada in greutate si sa isi mentina sanatatea organismului trebuie sa introduca in alimentatie uleiul de masline.

Uleiul de masline in dieta Dukan
Grasimile sunt total interzise celor care urmeaza metoda de slabire Dukan. Exista insa o exceptie: Cunoscand miraculoasele proprietati ale uleiului de masline, chiar doctorul Pierre Dukan recomanda consumul de ulei de masline- in limita a 1 lingurita pe zi - incepand cu faza de croaziera din dieta Dukan.
Mai multe informatii despre uleiul de masline in regimul Dukan le gasiti daca cumparati cartea de pe Bookcity.ro