Felicitari!! Daca ati ajuns aici inseamna ca ati obtinut greutatea dorita sau greutatea la care v-ati oprit in cazul in care regimul devenise prea dificil de urmat.
Dupa primele doua faze de “cucerire”, misiunea celei de-a treia etape este de a redeschide poarta unei suite de mancaruri de care ne-am deprivat mult timp dar evitand efectul clasic de punere la loc a kilogramelor pierdute.
Motivul pentru care este atat de usor sa redepuneti kilogramele pierdute este ca in tot decursul perioadei de dieta, corpul incearca sa reziste pierderii de calorii pe cat de mult posibil. Astfel corpul va incearca sa consume cat mai putine calorii si sa sustraga cat mai multe calorii posibile din alimentele mancate.
Din acest motiv, in special in perioada de atac, este posibil sa va simititi obosit sau ca va este frig – acestea sunt eforturile organismului de a consuma cat mai putine calorii.
De asemenea, o bucata de mancare din care inainte corpul sustragea doar 100 de calorii, pana la sfarsitul regimului, organismul nostru va deveni expert in sustragearea a 120, 130 de calorii din ea.
Astfel, o cina copioasa care inainte de regim poate ca nu parea cam mult acum va avea niste efecte destul de negative. Din acest motiv, in aceasta etapa a regimului vor fi introduse o multime de alimente delicioase, dar in cantitati limitate.
Principiul perioadei de consolidare este bazat pe faptul ca organismul nostru, din motive genetice sau doar din cauza ca petrecem o viata sedentara, etc, si-a inscris in memorie dorinta de a se ingrasa si de a ajunge la greutatea pe care o aveati inainte de regim sau chiar mai mare. Astfel, scopul perioadei de consolidare este de a sterge aceste inscrisuri si de a obisnui corpul sa ramana la greutatea obtinuta.
Care este durata perioadei de consolidare? Durata acestei perioade este fixa: exact 10 zile pe kilogram pierdut. Perioada de consolidare o vom imparti in 2 parti egale.
Spre exemplu sa spunem ca am slabit 10 kilograme, deci consolidarea va fi de: 10 kg x 10 zile/ kg = 100 zile. Aceste 100 de zile le impartim in 2. Deci Consolidarea partea 1 – va dura 50 zile, iar Consolidarea partea 2 – va dura 50 zile.
Ce putem manca in etapa aceasta?
Daca pana acum ati condus un razboi cu corpul vostru – adica i-ati refuzat unele mancaruri atunci cand incerca atat de greu sa obtina caloriile dorite – in perioada de consolidare veti face pace cu corpul dumneavoastra. In perioada de consolidare ca si in celelalte doua, va trebui sa urmati regimul cu absoluta strictete.
Acesta consta in urmatoarele:
- Proteine si legume – puteti consuma proteine si legume oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele. Deja cunoasteti toate elementele permise in aceste categorii foarte bine.
- Fructe – In partea I a consolidarii avem voie 1 portie pe zi, iar incepand cu partea II a consolidarii avem voie 2 portii pe zi.
Toate fructele va sunt autorizate in cantitate de o singura portie pe zi cu exceptia urmatoarelor: banane, struguri, cirese si fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise inca.
Ok, poate ca va intrebati ce inseamna o singura portie. Pentru unele fructe este destul de evident: un mar pe zi, o para pe zi, o portocala, un grepfrut, o piersica, o nectarina. Pentru fructele mai mici, asta inseamna: o ceasca de capsuni sau de zmeura, o felie de pepene galben sau de pepene verde, doua kiwi, doua caise, sau un mango mic sau o jumatate dintr-un mango mai mare.
Atentie! Puteti sa consumati o portie din fructele mentionate mai sus pe zi oricand dar nu seara!
Doctorul Dukan recomanda fructele in urmatoarea ordine (incepand cu cele mai recomandate la cele mai putin recomandate):
- Cel mai bun este marul
- Dupa vin capsunile si zmeura
- Dupa pepenii
- Grepfrutul
- Si nu in ultimul rand kiwi, para, piersica, caisa, nectarina si mango.
De asemenea, in aceasta perioada puteti creste consumul de fructe goji la 3 linguri pe zi.
- Painea – Doua felii de paine integrala de grau pe zi. Daca sunteti predispusi sa va ingrasati, Doctorul Dukan recomanda sa nu consumati paine alba in general. El recomanda consumul de paine integrala de grau care ajuta la sanatatea intestinelor. Puteti consuma painea oricand, la mic dejun, pranz sau cina. Daca va place mult untul puteti de asemenea sa puneti niste unt degresat pe paine. Se poate consuma ca si sandvis cu mezeluri, etc.
- Branzeturile – O portie de branza pe zi (40gr) – doar branzele tari de genul cascaval de Olanda, Bonbel, Gouda, etc. Deci evitati toate branzele fermentate de genul camembert, roquefort si cele de oaie. O portie pe zi inseamna aproximativ 40 de grame. Puteti sa le consumati oricand la orice masa insa consumati toata portia odata.
- Amilacee (Amidonoase) – In prima jumatate a fazei de consolidare (Consolidare Perioada I), veti avea voie sa consumati o portie de alimente amilacee pe saptamana, iar incepand cu Perioada II veti avea voie sa consumati doua portii de alimente amilacee pe saptamana. Nu toate alimentele amilacee sunt permise.
Aici este o lista a celor care sunt:
Pastele: o portie inseamna aproximativ 200 de grame. Incercati sa le consumati cu sosuri fara unt sau ulei – adica pe baza de rosii, ceapa, etc.
Cuscusul, mamaliga, bulgurul: o portie inseamna aproximativ 200 de grame pe portie. La fel, nu le consumati cu unt, smantana, etc.
Lintea, mazarea, fasolea si nautul:o portie inseamna aproximativ 150 de grame. La fel, nu le consumati cu grasimi.
Orezul si cartofii: Orezul sa fie consumat de preferinta integral dar daca nu va place, si alb este permis. Sunt autorizate 125 grame de orez alb gatit si 125 grame de orez integral. Cartofii pot fi consumati cu coaja sau fara atata timp cat nu sunt prajiti. Doctorul recomanda sa uitati complet de chipsuri deoarece sunt rele pentru sanatate si pline de grasimi.
- Noile sortimente de carne:
Carne de miel – pulpa de miel. Incercati sa mancati portiunile cele mai slabe ale mielului.
Carne de porc – pulpa de porc. Incercati sa mancati doar portiunile cele mai slabe ale porcului.
Sunca presata (insa nu consumati si grasimea care este pe margine). Atentie – jambonul crud inca nu este permis!
- In plus, in aceasta perioada de consolidare mai vine si partea mea preferata: Masa de Sarbatoare (masa de gala)
In Perioada I a fazei de Consolidare aveti dreptul la 1 Masa de Sarbatoare pe saptamana si in Perioada II aveti dreptul la 2 Mese de Sarbatoare pe saptamana.
Si ca sa fim absolut clari ce inseamna o singura masa (adica mic dejun sau pranz sau cina) nu o zi intreaga! Doctorul (si eu) va recomanda sa mancati Cina in acest fel deoarece este cea mai satisfacatoare.
O masa de sarbatoare inseamna ca puteti manca orice doriti: un aperitiv, un fel principal, un desert sau branzeturi, o bautura aperitiv, un pahar de vin – absolut orice aliment. Exista doar doua conditii:
- sa nu mancati niciodata mai mult de o portie. Adica sunt permise o portie normala de aperitiv + o portie de antreu + un desert, un pahar de vin, etc. Dar nu mancati doua deserturi, sau doua antreuri, etc.
- niciodata sa nu mancati doua mese de sarbatoare succesive. Adica daca luni seara ati mancat o cina de sarbatoare, marti dimineata nu mancati un mic dejun de sarbatoare. Altfel corpul se va reobisnui cu vechiul mod de a manca si va fi mult mai greu sa reveniti la rutina de consolidare.
Din experienta, eu va recomand sa mancati intotdeauna cina de sarbatoare. In Perioada I eu am luat aceasta cina Vineri seara sau Sambata seara la restaurant.
Cel mai important moment este a doua zi dimineata cand va treziti. Acesta este momentul in care va trebui sa fiti curajos si sa mancati acel ou fiert in loc de bucatica de paine cu dulceata care este atat de tentanta. O data ce ati reusit sa treceti peste aceasta dimineata sunteti in maini bune!
In Perioada II, cand aveti dreptul la doua mese de sarbatoare pe saptamana, incercati sa mentineti ceva spatiu intre ele. Eu le-am luat Vineri seara si Sambata seara dar Doctorul recomanda si mai mult spatiu daca este posibil.
O zi de proteine pe saptamana: Joia! Nu in ultimul rand, va trebui, ca o zi pe saptamana sa mancati doar proteine, exact ca si in perioada de atac. Doctorul recomanda ca aceasta zi sa fie joia. Daca cumva, dintr-un motiv exceptional, intr-o saptamana nu puteti joia, atunci macati proteine miercuri sau vineri dar saptamana urmatoare intoarceti-va iarasi la ziua de joi.
Taratele de Ovaz In aceasta perioada consumati 2 linguri de tarate de ovaz pe zi. Important! Nu sarati peste aceasta etapa de consolidare sau in mod sigur veti redepune toate kilogramele pierdute!
Activitate fizica 25 de minute de mers pe jos pe zi.
In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Consolidare decat:
- Toate alimentele din perioada de atac
- Toate alimentele din perioada de croaziera
- O portie (sau doua daca esti in cea de-a doua jumatate a fazei consolidare) de fructe pe zi cu exceptia bananelor, strugurilor si cireselor care nu pot fi consumate inca
- Doua felii de paine integrala pe zi
- 40 de grame de branza pe zi
- 1 portie de alimente amilacee (sau doua daca esti in cea de-a doua jumatate a fazei consolidare) pe saptamana
- 2 linguri de tarate de ovaz pe zi
- 25 de minute de mers pe jos pe zi
- 2 mese de sarbatoare pe saptamana
- 1 zi doar de proteine ca si in perioada de atac pe saptamana (recomandat joia)
- Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
La ce pot sa ma astept in aceasta perioada? Multa lume este destul de „speriata” de perioada de consolidare. Si pentru bun motiv. Este posibil sa adaugam mancarurile delicioase pe care le iubeam inainte si sa nu punem kg la loc?
Intr-adevar pare greu de crezut, dar este posibil. Zeci de persoane de pe acest site si mii de persoane din experienta dr Dukan au trecut prin consolidare si au reusit sa isi mentina greutatea.
Cheia? Ca si in restul dietei, urmati indicatiile date de doctor in legatura cu alimentele permise. Ca si exemplu, pentru cei care inca au temeri cu privire la intrarea in consolidare, mai jos am copiat mesajul uneia dintre scumpele noastre membre care in momentul in care scria acest mesaj era spre sfarsitul consolidarii.
Metoda ei de a intra in consolidare „incet” este extraordinara si o recomand din inima:
„Am introdus treptat alimentele permise, la diferente de 2-3 zile una de cealalta, masa de sarbatoare am luat-o prima data dupa 2 saptamani de consolidare.
Ca idee, am facut dupa cum urmeaza. Am inceput cu un mar/zi, dupa 2 zile am reintrodus o felie de paine (2 felii de paine/zi am mancat abia din a III-a saptamana), apoi au urmat paste cu sos de rosii. La masa de sarbatoare am avut la baza tot carne de pui.
Pe scurt, am reintrodus totul foarte lent. Ziua de joi, cea de proteine pure, eu am declarat-o „sfanta”! E ca si cum ai tine vinerea post.
Eu nu folosesc joia decat dimineata iaurt cu tarate si in restul zilei doar carne de peste si piept de pui, fara sa-mi gatesc si ceva dulce. Raman strict la proteina pura. Nu consum nici macar alimente tolerate.”
Cateva mentiuni cheie din mesajul membrei noastre de mai sus sunt:
1. Intrarea in consolidare se face in etape (adica nu ne „aruncam” pe toate alimentele permise dintr-odata, ci gradual).
2. Mentinerea zilei de joi in mod strict.
Va pup si bine ati venit la minunata consolidare!