Etapa: Croaziera
Portii: 6
Timp de preparare: 20 min
Timp de gatire: 2 ore
Dificultate: Scazuta
Ingrediente:
- 1 varza mare murata
- 1 kg carne de vita slaba
- 2 morcovi medii
- 1 ceapa mare
- 4 rosii medii
- 1/2 dovlecel mic
- 4-6 linguri de vin alb de buna calitate
- 50 ml apa
- 2 linguri sare afumata
- sare
- piper
- 1 ardei gras rosu mare
- cimbru proaspat
- boabe de piper
- 100-150 ml suc de rosii
- apa
Pasi pentru executare:
Asa cum stim, carnea de vita este mult mai slaba decat carnea de porc iar umplutura cu carne de vita pentru sarmale, trebuie “imbogatita” astfel incat sarmalele sa nu iasa compacte si cu un gust nu tocmai invitant.
Amestecam carnea tocata cu morcovii, ceapa, dovlecelul curatat de coaja si samburi, toate date prin razatoarea cu gauri mici.
Adaugam rosiile date prin razatoare (ca sa le dati prin razatoare fara probleme, taiati rosia in doua, eliminati samburii, si apoi o presati pe razatoare. Coaja ramasa se arunca).
Amestecam apa cu vinul si 2 linguri rase de sare afumata. Daca nu aveti, puneti sare normala dupa gust. Adaugam acest amestec sarmalelor, condimentam cu sare si piper si o framantam bine.
Desfacem cu grija foile de varza (daca varza e prea sarata sau prea acra o lasam la inmuiat in apa rece, cca 30 de minute sau cat este nevoie pt a obtine gustul pe care-l dorim).
Formam sarmalutele si apoi le asezam in straturi in vasul de lut (pe fundul vasului si intre straturi, am pus varza tocata). Printre sarmale, punem bucatele de ardei gras rosu, boabe de piper si cimbru proaspat.
Acoperim sarmalele cu un strat de varza murata tocata, adaugam cateva feliute de ardei rosu, cimbru si boabe de piper.
Amestecam sucul de rosii cu cca 400 ml de apa, si il turnam peste sarmale. Turnam apa pana cand incepe sa se vada printre stratul superior de sarmale.
Acoperim vasul cu propriul capac si il bagam in cuptorul rece. Dupa ce l-am pus in cuptor, fixam cuptorul la 170°C si cand atinge aceasta temperatura, il fixam la 180°C.
Sarmalele se con in cca 3 ore. Dupa 3 ore, gustam o sarma si daca este facuta, le mai tinem inca 30 de minute, dar fara capac, ca sa se rumneasca frumos.